Akıllı telefonlar,tablet,e okuyucu vb kablosuz cihazların yanlış kullanımı (kötü duruş) yüzünden yeni bir teknolojik hastalığımız oldu!
Text Neck Syndrome!
Nedir bu textneck sendromu?
Türkçeye ”Mesaj Boynu” ,”Cep Boynu”, ”Cep telefonu boynu” ya da ”Cep boyun hastalığı” gibi terimlerle çevirebileceğimiz bir hastalık bu Textneck Sendromu.
Baş ve boyun bölgesini uzun süreli aynı pozisyonda tutmak, ağrılara ve daha ileri aşamada boyun fıtığına sebep olabiliyor. Normal pozisyonu ileriye doğru bakmak olan boyun, çoğu zaman akıllı telefon, bilgisayar, tablet, e-okuyucu vb kablosuz cihazları kullanırken olması gereken normal konumundan uzun süreliğine çıkarak, baş olmaması gereken şekilde omuzlardan ileriye gitmektedir.
Boynun normal pozisyonu kulakların omuz merkezleriyle aynı hizada olduğu, boynun eğilmediği bir duruştur. Normalde başın omuzlara yüklediği bir ağırlık vardır ancak uzun süreli yanlış duruşta akıllı telefon,tablet,e okuyucu vb cihazları kullanan kişilerde bu ağırlık olması gerekenin oldukça üzerine çıkmakta ve boyuna çok daha fazla,neredeyse 6 kat daha fazla kuvvet uygulanmaktadır.
Bir de bu cihazların hepsinin birden uzun süreli yanlış duruşta kullanıldığını düşünürsek durum daha vahim hale geliyor.
Baş normalden fazla yanlış konumda tutulduğunda aşırı bir gerilim oluşuyor. Bu şekilde kötü duruşla fazlaca zaman geçirmek, kronik baş ağrısına,omuz çevresinde gerginliğe, üst sırt bölgesinde şiddetli ağrılara, boyundaki fizyolojik eğriliğin deformasyonuna,boyun ağrılarına ve çok daha ileri vakalarda nihayet boyun fıtığına kadar hastalıklara sebep oluyor.
Textneck Sendromu (Cep telefonu boyun hastalığı) ‘nun şiddeti kişilere göre değişmektedir.Daha hafif vakalarda boyun kaslarında ağrı oluyor.İlerlemiş vakalarda ise; baş ağrısı, kollarda uyuşma ve karıncalanma, boyun omuru disk hasarları görülüyor.Ve hatta daha da ileri durumlarda; omurlar arasındaki disk dejenere olarak yırtılabiliyor ve boyun fıtığına da yol açabiliyor.