Gerilim tipi baş ağrıları genellikle stres, depresyon, yorgunluk gibi faktörlerle ortaya çıkmaktadır. Bu tetikleyici olaylar baş, yüz ve boyun bölgesindeki kaslarda kasılmaya sebep olarak baş ağrısı oluşturmaktadır. Bu tip baş ağrıları genellikle alın, şakak ve ense bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Ağrı genellikle sıkıştırıcı özelliktedir. Baş ağrısı, sık tekrarlar veya süreklidir. Postür bozuklukları, göz bozuklukları gibi “bedensel gerilime” neden olan problemler de çocuklarda gerilim tipi baş ağrılarına neden olabilmektedir.
Uzmanlar gerilim tipi baş ağrısının, baş ağrıları içinde en sık görülen tip olduğunu belirtiyorlar.Gerilim baş ağrısı; çevresel faktörlerin değişmesi, aşırı sorumluluk yüklenme, düş kırıklıkları, ailesel ve ekonomik sorunlar gibi insan hayatındaki bir kısım değişikliklerin sonucunda yüz, baş ve boyun kaslarının sürekli gerilmesi ile ortaya çıkan şiddetli baş ağrısı olarak biliniyor.
Gerilim tipi baş ağrılı hastalar çoğu kez kendilerinde migren olduğunu sansalar da hem mekanizma hem de tedavi yönünden gerilim baş ağrısı migrenden çok farklılık gösterir.Gerilim baş ağrısının en önemli özelliği genellikle boyun bölgesinden başlayarak tepeye doğru yükselmesi ve sıkıştırıcı bir ağrı şeklinde seyretmesidir. Çoğu kez bu durum hastalar tarafından ”başın cendereye alınmış gibi sıkıştırılması” şeklinde nitelendirilmektedir.
Gerilim baş ağrısı; gereğinden az veya fazla uyuma, gereğinden az veya fazla yeme, fazla alkol tüketme, aşırı gürültüye maruz kalma, aşırı çalışma ve diğer sağlık sorunları ile tetiklenebilir.
Gerilim tipi baş ağrılı hastaların bir çoğunda başta yanma hissi, keçeleşme, dokunma ile hassasiyet gibi bulgular ortaya çıkar.Konsantrasyon güçlüğü,uykusuzluk gibi yakınmalar,bulantı,kusma ağrıya eşlik edebilir.Bu tip hastalarda başağrısı çoğu kez migrende olduğu kadar şiddetli değildir.
Bazen gerilim tipi baş ağrısı ile migren birlikte görülebilir veya migreni olan bir hastada zamanla gerilim tipi baş ağrısı da oluşabilir.
Mizah duygusunu koruyan ve hayata pozitif bakan kişilerde gerilim tipi baş ağrısı daha az görülür.
GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRILARININ TEDAVİSİ
Doktorun vereceği ilaçlar dışında gevşeme eğitimi tedavide önemli. Kas kasılması ve kas spazmı çözmede kuru iğne tedavisi (İMS) çok etkilidir.İlaç tedavisi ve gevşeme eğitimine dirençli ağrılarda baş, boyun ve omuz bölgesinde tespit edilen tetikleyici noktalara çeşitli enjeksiyonlar yapılarak kasların gevşetilmesi ve böylece ağrının kontrol altına alınması yoluna gidilir.
Aşağıdaki konulara göz atmak isteyebilirsiniz: