Piriformis sendromu; siyatik sinirinin piriformis kası altında baskı altında kalmasıyla ortaya çıkar.
Piriformis kası, kuyruk sokumu omurlarının önünden başlayıp uyluk kemiğinin arka kısmına yapışan, yassı, piramit şeklinde oblik yerleşimli bir kastır. Piriformis, kalçanın arkasında siyatik sinirin hemen üstünde yer alan kısa ama önemli bir kastır. Kalça ekleminin dışa doğru dönmesine katkıda bulunur. Bu kas travma nedeni ile spazma uğrayabilir.
Piriformis sendromu olan kişilerde oturmak ağrıyı artırır.
Piriformis sendromunda ağrı kalça, koksiks, kaba etler, kasık ve bacağın distal kısmında hissedilir. Priformis Sendromu, siyatik ve bel fıtığı gibi sorunlardan daha az bilinen bir durumdur.
Piriformis sendromu yalnışlıkla bel fıtığı ve kalça eklemi problemleriyle karıştırılabilir.
Bu bölgelerde ağrıya yol açabilen diğer nedenlerden ayırt etmede öykü ve fizik muayene yarar sağlar.
Piriformis sendromu ilk kez Yeoman tarafından 1928’de anterior sakroiliak eklemin periartriti şeklinde tanımlanmıştır.
Bel,omurga veya kaslarındaki problemler, yanlış yapılan egzersizler,ani ve ters hareketler, uzun süreli oturmak ya da aşırı kullanımdan dolayı piriformis kasında kas spazmı oluşur ve kastaki kasılma altındaki siyatik siniri sıkıştırarak, ağrı ve his bozukluklarına sebep olur.
Tedavisinde; Erken dönemde piriformis kasını uzatıcı ve germeyi sağlayıcı uygun egzersizler ile sorun giderilebilir. Travma veya bölgesel kan dolaşımının azalmasıyla kasın spazma girmesiyle oluşan sorunda piriformis kasındaki spazmı çözerek, dolaşımı düzenlemek ve siyatik sinir basısını ortadan kaldırmak suretiyle, bel, kalça ve bacak ağrısından kurtulmak mümkün olabiliyor.
Priformis Sendromu Tedavisi Programı ;çevre eklemlerin mobilizasyonu, deri altındaki bağ dokusunun gevşetilmesi, germe ve kuvvetlendirme egzersizlerini de içermelidir.