Miyofasiyal Ağrı Sendromu;
bir veya birkaç kas grubunda görülen ağrı, hassasiyet ve tutuklukla karakterize olan bir hastalık olup genellikle bir diğer yumuşak doku romatizması türü olarak adlandırılan fibromiyalji sendromu ile karıştırılır. Halkımız tarafından kulunç, kas romatizması ve yel vurması gibi isimlerle adlandırılır. Miyofasial ağrı sendromu daha az kas grubunu ilgilendirdiği halde fibromiyalji sendromunda ağrı daha yaygındır.
Fibromiyaljide ağrı,tutukluk ve hassasiyet vücudun her tarafında yaygındır, miyofasial ağrı sendromunda ise bir veya birkaç bölgededir. Miyofasyal ağrıda yorgunluk ve uykusuzluk yoktur ya da daha hafiftir. Miyofasyal ağrının tedavisi fibromiyaljiye göre daha kolaydır.
Miyofasial ağrıların sebepleri nelerdir?
Genetik faktörler, aşırı yorgunluk, tekrarlayan hareketler, iş kazaları, boyun fıtığı, bel fıtığı, mesleki ve ailevi tatminsizlikler, kötü çalışma koşulları miyofasiyal ağrıların en önemli sebepleridir.
Bacaklardan birinde kısalık, kötü duruş, uzun süre hareketsiz kalma, uzun süren yatak istirahatları, B vitamini eksiklikleri, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve selenyum gibi mineral eksiklikleri, hipoglisemi, hipotiroidi, östrojen eksikliği, viral enfeksiyonlar, psikolojik ve sosyal problemler miyofasyal ağrıların diğer sebepleridir.
Miofasial ağrı sendromu olan hastalarda;kaslarda ağrı, tutukluk ve hassasiyetin yanısıra sıkışma ve yanma hissi vardır. Eklem hareket açıklığında hafif bir kısıtlanma ve yorgunluk vardır. Çoğu zaman hastalar kas tutukluğundan değil baş ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı, göğüs ağrısı, bel ağrısı, siyatik ve omuz ağrısı gibi değişik ağrılardan yakınırlar. Ağrılar hafif veya bazen çok şiddetli olabilir ve hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürür. Ağrılar, ilgili kas ve tetik noktalar ile ilgili olmayan yerlere yayılım gösterirler.
Miyofasiyal ağrı sendromunda hastanın öyküsünü dinlemek ve fiziksel muayene tanı koydurucudur. Sebepleri ortaya koymak ve ayırıcı teşhis için laboratuvar ve radyolojik tetkikler gerekebilir.
Aşağıdaki konuları da inceleyebilirsiniz:
İlgili Yayınlar:
http://www.lifeextension.com/protocols/neurological/myofascial-syndrome/Page-01