Kuru iğne tedavisi Nedir?
Kuru İğne Tedavisi (İntramusküler stimülasyon- İMS) ; Kronik kas iskelet sistemi bozuklukları ve bu bozukluklara bağlı ağrıların tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir.
Kas-iskelet sistemi ağrılarının en önemli sebebi kas spazmıdır. Kas spazmı birçok ağrı sendromu olarak kendini gösterir.
Bunlar; baş ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı, sırt ağrısı, bel ağrısı, tendinitler, entesopatiler, ligamentitler vs. Kaslardaki ağrılı spazmlar kaslara ve tendonlara, eklem aralığını daraltarak eklemlere binen yükü artırır. Disklere baskı yaparak fıtıklaşmalara, ağrılı omurga sendromlarına yol açar.
Spazm damarsal yapıları da sıkıştırarak ekstremitelerde soğukluk, üşüme, ağrı, ödem gibi belirtilere yol açar. Ayrıca sinirlere olan baskılar sonucu siyatalji (bacak ağrısı), brakialji (kol ağrısı) gibi radikülopatiler oluşturur.
Kuru İğne Tedavisi (Intramuscular Stimulation-IMS) ; ağrılı kas spazmlarının tedavisinde kullanılan önemli bir tedavi metodudur. ”Kuru iğneleme” olarak da bilinir. Kuru iğne tedavisi yöntemi,çeşitli uzunluklardaki çok ince iğnelerin herhangi bir madde enjekte etmeksizin problemli ve sinirleri sıkıştıran kaslara batırılarak spazmın çözülmesi esasına dayanır.
Kuru İğne Tedavi yöntemi; çalışmalarını Kanada’da sürdüren Dr. Chan Gunn tarafından bulunmuştur.Başta Kanada,ABD olmak üzere bir çok ülkede uygulanmaktadır.
Bu tedavi yönteminde iyi bir muayene, röntgen, ileri görüntüleme yöntemleri birlikte kullanılmaktadır. Ancak kronik ağrılarda bu görüntülerden çok hastanın hikayesi ve muayene önemlidir.
Kuru iğneleme sırasında kullanılan iğneler, herhangi bir ilaç veya solüsyon içermez,bu nedenle tedavi yöntemi ”kuru iğne tedavisi” olarak adlandırılmaktadır.
İMS (Intramuscular stimulation) yöntemi; ilaç tedavisi, fizik tedavi,proloterapi, kaplıca tedavileri, kinezyoterapi (hastalıkların egzersizle tedavisi) gibi tedavi metodları ile kombine edilebilir.
Kuru iğne tedavisi Nasıl yapılır?
Çok ince iğneler gergin miyofasial bantların bulunduğu kaslara batırılır. Bu batırmanın amacı kasta refleks bir kasılma oluşturmasıdır. Başlangıçta kasta bir kasılma olur ve iğneyi kavrar. Daha sonra kas boyunu uzatarak gevşer ve iğne kolayca çıkarılır. İşlem sırasında genellikle
bir adet iğne kullanılır. Bazen iki veya üç iğne de kullanılabilir.İğne kas refleksini (spinal refleksler) uyarmanın yanında, bazı kas liflerinin hücre duvarında çok küçük yırtılmalar da oluşturur. Bu zedelenmeler enflamatuar bir süreç başlatır. Bu enflamatuar süreç iyileşmenin önemli bir komponentidir.
Kuru iğne tedavisi ile sinir yollarının uyarılması da artar. Kas ve sinir kavşağındaki iletişim artar, kas canlılık kazanır. Oksijensiz ve iyi beslenemeyen kas daha esnek bir karakter kazanır. Kasın canlılığı, uyarılabilirliği artar, boyu uzar, metabolitler daha kolay atılır hale gelir.
İMS ağrıya sebep olan nöropatik durumu da tamir eder.
Kuru iğne Tedavi Süreci
Tedavi hastanın muayenesi yapılıp, tomografi,MR vb incelenip,tanısı konduktan sonra, belli seanslar halinde planlanır.
Tedavinin süresi, seans sayısı sorunlu bölgenin büyüklüğüne, problemin şiddeti ve süresine göre değişiklik göstermektedir. Tedavi süresi;problemin bulunduğu bölgenin genişliğine, problemin ne kadar eski olduğuna, hastanın yaşına, başka rahatsızlıkların eşlik edip etmediğine göre değişiklik gösterir. Ortalama 3-6 seans yeterli olabilir,bazen tek seans bile yeterli olmaktadır.Nadiren 8-10 seansı bulabilir. Genellikle haftada 1-2 seans olarak uygulanır.
Kuru iğne tedavisinin Akupunkturdan Farkı Nedir?
Kuru iğne tedavisi ile akupunktur tedavisinin tek benzerliği her iki teknikde de iğne kullanılmasıdır,farkı ise; akupunkturda iğnelerin belli noktalara batırılarak 20 dakika beklenmesine karşın kuru iğne tedavisinde iğne spazm olan ve olması ihtimali olan kaslara yapılır ve hemen çıkarılır,etkisini hemen gösterir.İMS (kuru iğne)yönteminde; iğne nöroanatomik yapıya göre çeşitli doku derinliklerine yapılır.
Kuru iğneleme Ağrılı Bir Tedavi Yöntemimidir?
Kuru iğne tedavisinde kullanılan iğneler normal enjeksiyonda kullanılan mandrenli iğneler gibi değildir; son derece incedir. Deriyi geçerken acıyı en aza indirmek için bir kılavuz kullanılarak iğnenin hızlı batması sağlanabilir.Ayak tabanı, el gibi küçük kasların bulunduğu bölgelerde ağrı mümkündür, ancak diğer kaslara yapılan stimülasyonlar genellikle iyi tolere edilir. Eğer kaslar normalse genellikle ağrı duyulmaz.
Kas süpersensitif, aşırı kısalmışsa yani ciddi olarak problemli ise bir miktar ağrı duyulabilir. İğne ilk batırıldığında spazmlı kas tarafında sıkıca kavranır ve bu esnada özel bir ağrı duyulur. Kas kendini bırakınca ciddi bir rahatlama olur. Bazı hastalar ilk birkaç seansta uzun süren ağrılardan bahsederler, seans süresi arttıkça bu ağrılar kaybolur.
Kuru iğneleme Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanmaktadır?
Donuk omuz (omuzun hareket kısıtlılığı) ve diğer omuz ağrıları
Baş ağrıları
Tenisçi dirseği ve golfçü dirseği
Ağrılı kas spazmı
Repetitif strain injurileri (Bilgisayar kullanımına bağlı ağrılar)
Duruş bozukluğuna bağlı ağrılar
Adduktor tendinit (Kasık çekmesi)
Tendinit (el, dirsek, omuz, topuk, kasık)
Diz ağrısı (Kondromalazi patella)
Kalça ağrıları (Adduktor spazm, kapsülit)
Topuk ağrıları
Spor yaralanmaları ve rehabilitasyonu
Çene eklemi ağrısı
Whiplash yaralanmaları (Travma sonrası omurga ağrıları)
Disk hastalıkları (bel, boyun, sırt)
Fibromiyaljide kısmen etkilidir
Kuru İğne Tedavisinin Yan etkileri nelerdir?
Çok nadiren pnömotoraks gelişebilir. Aspirin ve diğer pıhtılaşma önleyici ilaç kullananlarda cilt altı kanamaları olabilir, ancak genellikle tedaviyi sonlandırmayı gerektirmez.Kuru iğne tedavisinin en ciddi yan etkisi pnömötorakstır ve acilen tedavi edilmelidir.
Kuru iğne tedavisi hakkında video izle
Kuru iğne tedavisi SGK tarafından karşılanmaktamıdır?
Bildiğimiz kadarıyla kuru iğneli tedavi henüz sosyal sigortalar geri ödeme kapsamında değildir. En güncel bilgiyi SGK ‘na danışabilirsiniz.
Kuru iğne tedavisi başka nerelerde kullanılabilir?
Cilt kırışıklıkları ve ciltte oluşmuş mikro çukurlukların tedavisinde kullanılabilir.
Hemiplejik hastaların omuz ve kalça sendromlarının tedavisinde rehabilitasyona olumlu katkısı olur.
Nöropatilerin tedavisinde kısmen etkilidir.
Eklem kontraktürlerinin tedavisinde, eklem hareket açıklığının artmasına yardımcı olur.
Not: İlgili kanun ve yönetmelikler gereği kuru iğne tedavisi fiyatları hakkında burada herhangi bir bilgi yayınlayamıyoruz. Kuru iğne tedavisi genel olarak seanslar halinde planlanır,kuru iğne tedavisi yapan ilgili doktorlar ve kurumu ile iletişime geçerek kuru iğne tedavisi seans ücretleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Aşağıdakileri okumak isteyebilirsiniz: