PROLOTERAPİ NEDİR?NASIL YAPILIR?
Proloterapi kısaca; insan vücudunun tamir sistemini uyararak vücutdaki ağrılı, zayıf ve işlevini kaybetmiş bölgenin tekrar eski haline dönmesini sağlayan ve doğal solüsyon içeren enjeksiyon kullanılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Proloterapi;ABD’de 60-70 yıldır,gelişmiş ülkelerin çoğunda da uzun yıllardan beri kullanılan özellikle kas-iskelet sistemi ağrılarının tedavisinde uygulanan bir ağrı tedavisi yöntemidir.
Proliferatif olarak adlandırılan hücre ve doku yenileyici ve irritan solisyonların vücuda enjekte edilmesi bu tedavi yönteminin esasını oluşturur.
Enjekte edilen proliferatif maddeler eklemde, tendonların kaslarla birleşme noktalarında ve tendonların kemiğe yapışma yerlerinde, mikropsuz inflamatuar bir süreç başlatır,vücut bölgeye kan ve besin desteğini artırır,bunun sonucunda da doku onarımı gerçekleşir.
Proloterapi ;vücudun kendi kendisini iyileştirme mekanizmasını devreye sokarak tedavi eder.Bağ doku ve kıkırdaklarda yenilenme meydana gelir.
Bunu takiben eklem, tendon ve kas ağrıları da kaybolur. Terapi hasarlı alandaki doku büyümesini artırmayı amaçladığı için, proloterapi kelimesi proliferasyonun (çoğalma, artış) kısaltılmışı olan “prolo” sözcüğünden türetilmiştir.
Vücudun herhangi bir yerindeki yırtılmış ya da hasar görmüş bağ dokular ve eklem ağrıları, bel fıtığı, diz burkulma veya zorlanması. diz çapraz bağ yaralanmaları,boyundan kaynaklanan baş ağrıları,sırt ağrıları ve boyun ağrısı, bel ağrısı, kaburga kırıkları ağrısı, eklemler veya omurga cerrahisi sonrasında devam eden ağrılar, omuz ağrıları ve tendon zedelenmeleri,diz kireçlenmesi (artroz) gibi rahatsızlıklarda proloterapi ile başarılı sonuçlar alınmakta olduğu belirtilmektedir.
Proloterapi;
hastalığın nedenini baskılayan değil,ağrıların nedenini tamir eden bir tedavi türüdür.
PROLOTERAPİ ENJEKSİYONLARINDA KULLANILAN İLAÇ VEYA SOLÜSYONLAR NELERDİR?
Proloterapi uygulamalarında günümüzde hipertonik dekstroz ya da mannitol solüsyonları (doğal şekerden elde edilen değişik yoğunluktaki sıvılar) kullanılmaktadır. Bu solüsyonlar kullanılırken hem ağrı şiddetini azaltmak hem de proliferatif etkinliği artırmak için bir miktar lokal anestetikle karıştırılmaktadır.
PROLOTERAPİ YÖNTEMİ HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE UYGULANIR?
Bel ağrıları (bel fıtığı, kireçlenme, operasyon sonrası),
Boyun ağrıları (boyun fıtığı, kireçlenme, operasyon sonrası),
Sırt ağrıları (fıtık, kireçlenme, operasyon sonrası),
Omurgada, göğüs kafesinde ve kaburgalarda geçmeyen kas ve ligament ağrıları,
Eklem gevşeklikleri ve güç kaybı (laksite),
Tendinit ve ligamentit (Tendon ve ligamentlerde iyileşmeyen kronik ağrılar),
Bursit (eklem ve tendonların kayganlığını sağlayan sıvı üreten organlarda inflamasyon),
Artroz (eklem kireçlenmeleri, aşınma ve eskimeler),
Kas ve tendonların tekrarlayan şişmeler ve ağrılar sonucu işlev yapamadıkları rahatsızlıklar,
Topuk dikeni ve plantar fasiit,
Ayak bileği, el bileği burkulmaları sonrası geçmeyen ağrılar,
Koksigodinia (Kuyruk sokumu ağrısı),
Skolyoz (skolyozda bilinenin aksine ligament inbalansı çok önemli bir sebeptir),
Osteitis pubis,
Diz ağrıları (kondromalazi, diz kireçlenmesi, menisküs, ligament hasarı),
Tenisçi ve golfçü dirseği (epikondilit),
Morton nöroması,
Spondilolistezis (bel kayması),
Karpal Tünel Sendromu,
Avasküler nekrozlar (kemik dokusunun yetersiz kanlanması nedeniyle nekroze olması),
Baş ağrıları,
Donuk omuz,
İmpingement sendromu.
Proloterapi diğer bazı tedavi yöntemleriyle (örneğin; kuru iğne tedavisi) kombine edilebilir.Kan dolaşımını arttıran yöntemler proloterapinin etkinliğini artırır.
PROLOTERAPİ HANGİ ARALIKLARLA UYGULANIR VE SEANS SÜRESİ NE KADARDIR?
Enjeksiyonlar 3-4 haftada bir yapılmaktadır. Fakat doktorunuz tedavinin seyrine göre bu süreyi 2 haftaya kadar kısaltabilir ya da 6-8 haftaya kadar uzatabilir. Seans süresi enjeksiyon yapılacak alanın büyüklüğüyle doğru orantılı olarak artar.
Her bir proloterapi seansında uygulama süresi 30-40 dk sürebilir. Bu sürenin sadece küçük bir kısmında enjeksiyonlar yapılır, geri kalan süre enjeksiyon yapılacak yerlerin cerrahi kalemle işaretlenmesi ve enjeksiyondan sonra proloterapinin etkinliğini artırmak için uygulanan sıcak tatbik etme işlemi için kullanılır.
PROLOTERAPİ KAÇ SEANS UYGULANMAKTADIR?
Proloterapinin kaç seans yapılacağı tamamen hastanın klinik durumuna bağlı olarak değişir. Hasarlı dokunun derecesi yanısıra hastanın yaşı, kilosu, eşlik eden klinik hastalıkları tedavini sürecine etkileyen önemli faktörlerdir. Özellikle genç hastalarda 4-6 seans yeterli iken ileri yaş hasta guruplarında 8 ya da 10 seanslık tedaviler gerekebilir.
PROLOTERAPİ ENJEKSİYONLARI AĞRILI MIDIR?
Enjeksiyonlar sırasında hissedilen ağrı hastanın ağrı eşiği ile ilgilidir. Proloterapi enjeksiyonla yapılan bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle ağrılı olabilmektedir.Enjeksiyon yapılan bölgelerde ağrı bir günden 2 haftaya kadar uzayabilir. Bunun sebebi proloterapiyle harekete geçirilen mikropsuz iltihap sürecidir.
İğne korkusu olan bir hastaya bu tedavinin uygulanması çok doğru olmaz.
PROLOTERAPİNİN YAN ETKİLERİ VARMIDIR?
Proloterapi yönteminin Riskleri neler olabilir?
Tüm enjeksiyonlarda olduğu gibi, enjeksiyona ait yan etkiler olabilir: iğnenin damara içine girmesi, iğnenin sinire temas etmesi vb.
Nadiren iğne bir damarı deler bu da şişmeye sebep olur veya bir sinire denk gelebilir o zaman da uygulanan uzuvdan aşağıya bir yanma hissi vurur; çok nadir olarak da gövdeye enjeksiyon yapılırken akciğerin delinmesidir,bu nedenle proloterapi tecrübeli ve uzman ellerde uygulanmalıdır.
Bir ekleme enjeksiyon yapıldığında enfeksiyon kapma riski az da olsa vardır. Enjeksiyondan sonra eğer eklemde ağrı, şişme, kızarma veya sıcaklık artışı hissederseniz mutlaka doktorunuza bunu belirtmelisiniz.Özellikle doğru ve steril ortamlarda yapılmayan proloterapi yönteminde enfeksiyon kapma riski yüksektir.
PROLOTERAPİ SEANS ÜCRETLERİ NE KADARDIR?
Proloterapi fiyatları hakkında bilgiyi ilgili doktor ve sağlık kurumu ile iletişime geçerek sorabilirsiniz.
NOT; Bu sayfadaki yazılar tamamen sadece genel bilgi vermek amaçlıdır. Detaylı bilgilendirmek için doktorunuz ile iletişim kurmalısınız.