Kas ağrıları şikayeti olan kişilerin bir çoğu önce gelişigüzel ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanırlar. Oysa ki; çeşitli hastalıklarda görülebilen kas ağrılarında yanlış kullanılan kas gevşetici ilaçlar sorunun giderilmesinden ziyade artmasına neden olabilirler.
Kas ağrılarının tedavisi için; öncelikle kas ağrılarının nereden kaynaklandığı yani sebebi belirlenmeli,sonrasında tedavisi buna göre düzenlenmelidir.
Kas ağrıları; kasta ağırlık hissi, hassasiyet, sertlik, tutukluk, spazm, kramp, yanma hissi olarak belirebilir. Kas ağrısı genelde o kasın kullanılması ile artar. Bu ağrılar genelde hastayı uykudan uyandırmaz. Enfeksiyon ve sıvı birikimi ön planda ise dinlenme sırasında da ağrı olur.
Kaslardaki ağrıların birçoğunun sebebi kaslardaki gerginlik, stres, aşırı kullanım, sportif ve mesleki zorlanmalar ve duruş bozukluklarıdır. Bu tip kas ağrıları genellikle bir ya da bir kaç kas grubunu etkiler ya da vücudun sadece bir bölgesini tutar.
Sistemik kas ağrılarının birçok sebebi olabilir bunların bir kısmı para neoplastik sendromlar, bağ dokusu hastalıkları gibi son derece ağır hastalıklar olabilir.
Kas ağrılarının sık rastlanan nedenleri arasında;
- Fibromiyalji sendromu
- nöromiyofasial ağrı sendromları
- kompartıman sendromlar
- miyofasial ağrı sendromları
- kronik yorgunluk sendromu
- dolaşım bozukluklarına bağlı ağrılar
- dermatomiyozit ve polimiyazit
- hipotiroidizm
- gribal enfeksiyonlar
- bağ dokusu hastalıkları (lupus, RA)
- polimiyaljia romatika
- bazı ilaçlar (kolesterol düşürücüler)
- postpoli sendromu
- porfiria
- aşırı kullanım
- mesleki zorlanmalar ve posturel bozukluklar
- kanserler
- kas krampları sayılabilir.
Aşağıdaki konuları incelemek isteyebilirsiniz;
Kuru iğne tedavisi Miyofasiyal Ağrı Sendromu Fibromiyalji Sendromu Kas kısalması