Boyun omurgasından çıkıp omuz ve kollara, kafaya, sırt ve göğüs bölgesine giden sinirler bazen boyun omurgasından kaynaklanan hastalıklar tarafından baskıya uğrarlar. Bu duruma boyunda sinir sıkışması ya da servikal radikülopati veya boyun-kol ağrı sendromu adı verilir.
Boyunda sinir sıkışmasına sebep olan ve en sık karşılan hastalıklar; boyun fıtığı, boyun kireçlenmesi, boyun omurgasının duruş bozuklukları, boyun omurgasındaki kanal ve sinir kanalı daralmalarıdır. Bu bozuklukların çoğu; mesleki zorlanmalara, tekrarlayıcı hareketlere, trafik kazalarına, spor zorlanmalarına, geçirilmiş ameliyatlara bağlıdır.
Ağrı boyun, sırt, göğüs bölgelerine, kürek kemikleri başa vurabilir.
Sinir sıkışması omurganın her seviyesinde görülebilir. Bazen bir seviyede bazen de birden çok seviyede olabilir. Sinir sıkışmanın sebebi olarak bir veya birçok hastalık gösterilebilir.
Başlangıçta boyun tutukluğu, boyun hareketlerinde ağrı vardır. Ağrı omuzlara, kollara hatta parmaklara kadar yayılabilir. Ağrılar genellikle tek taraflıdır, bazen de taraf değiştirebilir, nadiren iki taraflı olabilir. Ağrı ile birlikte uyuşma, karıncalanma, kuvvet kaybı, kollarda incelme olabilir. Uyku kalitesi bozulur, sabah tutukluğu, yorgunluk, isteksizlik, baş dönmesi, kulak çınlaması gibi belirtiler görülebilir. Boyun-omuz kaslarındaki zayıflığa bağlı olarak omuz kaslarında bir takım deformasyonlar ortaya çıkabilir.
Sinir kökü etrafındaki dokular tarafından sıkıştırıldığı zaman genellikle sinirin dağılımı alanına uyan ağrı olur. Birçok omurga hastalığı sinir sıkışmasına sebep olduğu için sinir sıkışması her yaşta, her cinste, her aktivite seviyesinde görülebilir.
Tedavi hastanın yaşına, aktivite seviyesine, sıkışmaya sebep olan hastalığa ve sıkışmanın şiddetine ve sinir hasarı olup olmamasına göre değişir.
Sinir sıkışması omurganın her seviyesinde görülebilir. Bazen bir seviyede bazen de birden çok seviyede olabilir. Sinir sıkışmasının sebebi olarak bir veya birçok hastalık gösterilebilir.
Tedavisinde boynun dinlendirilmesi, korseler, ortopedik yastıklar, ergonomik kurallara dikkat edilmesi şarttır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, paravertebral spazmı çözmeye yönelik kuru iğne tedavisi (ims) uygulamaları, egzersiz programları uygulanır. Nadiren cerrahi müdahale gerekebilir. Tedavi ne kadar başarılı olursa olsun tekrarlama olayı sıkıdır. Her bir atağın tedavi edilmesi gerekir.
Aşağıdaki konuları da inceleyebilirsiniz: