Servikal Dar Kanal ve Myelopati Nedir, Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Servikal omurga; omurganın boyun içinde kalan bölümünü tanımlar. Omurganın bu kısmı, boynumuzu sağdan sola ve yukarı aşağı oynatmak için yeterince esnek olmalı, ancak aynı zamanda içinden geçen hassas omuriliği ve spinal sinirleri koruyacak kadar da güçlü olmalıdır. Servikal spinal kolon 7 adet omur ile bu kemiklerin arasındaki diskler ve ligamentöz bantlardan oluşur.
Boyun Omurilik kanalı daralması (Servikal Spinal Stenoz) ; omurların hemen arkasında bulunan omurilik kanalının çepeçevre daralarak, yukardan aşağı içinden geçen omuriliği çeşitli seviyelerde sıkıştırması ve beraberinde de sinir köklerine yaptığı basıdır. Bu hastalarda kollarda ve/veya ellerde güçsüzlük, karıncalanma, uyuşma daha ciddi olgularda bacaklarda güçsüzlük, işlev kaybı ve yürüme bozukluğu görülebilir.
Omurilik basısının ileri düzeyde olduğu hastalar; ince işleri yaparken zorlanır veya yapamayabilir (örneğin;gömlek düğmelerini ilikleyemez ayakkabılarının bağlarını bağlayamaz). Hastalığın bacakları da etkilediği ileri durumlarda, hastalar yardımsız yürüyemez veya spastik yürüyüşe sahip, idrar ve gaitasını tutamayacak hale gelebilir. Hastaların muayenesinde kollarda ve bacaklarda artmış refleksler, ellerde ve bacaklarda kuvvet ve duyu kaybı bulunabilir. Ayrıca el ve ayaklarda patolojik refleks denilen bir grup normal olmayan bulgular da saptanabilir. Söz edilen bulgulardan birkaçı veya hepsi bir hastada bulunabilir.
BOYUN OMURİLİK KANALI DARALMASI (SERVİKAL SPİNAL STENOZ)NIN TANISI VE TEDAVİSİ:
Direk grafi, Boyun omurlarının bilgisayarlı tomografisi veya 3 boyutlu rekonstrüksiyonlu bilgisayarlı tomografisi kullanılmakla beraber, Manyetik rezonans görüntüleme (MR) omurlar arası mesafede yer alan disk yapılarını, omurların birbirleriyle eklem yaptıkları faset eklemleri ve yine omurları bir arada tutan bağ yapılarını, omuriliği ve omurilikten çıkan sinir köklerinin durumunu değerlendirmek için vazgeçilmez bir tanı aracıdır.
Elektrofizyolojik tetkikler ise; elektromyografi (EMG) ve somatosensoryal uyarılmış potansiyel (SSEP) dir. EMG ile periferik sinirler, SSEP ile omurilik kanalı basısı değerlendirilir. Elektrofizyolojik tetkikler özellikle boyun bölgesi omurilik kanalı daralmasının diğer benzer hastalıklarla ayırıcı tanısında oldukça yardımcı tanı yöntemleridir.
Myelopati ; omurilikte kanal darlığına bağlı bası sonucu oluşan hasarlanma ameliyat kararını etkileyen en önemli etkenlerden biridir.
Eğer myelopati yoksa, kollarda ve ellerde, bacaklarda güçsüzlük ve duyu kaybı ileri değilse, cerrahi olmayan-Ameliyatsız- tedavi yöntemleri (fizik tedavi, ilaç tedavisi gibi) hastanın sorununu kısmen çözmede yardımcı olabilir.
Dekompresyon ameliyatı yani basının ortadan kaldırılması ameliyatı ; omurilik üzerinde bası oluşturan disk, osteofit (kireçlenme) oluşumu, omurların arkasından geçen kuvvetli bağ yapısının kalsifikasyonu (kireçlenmesi), omurilik arka tarafında yer alan sarı bağın büyüyerek belirginleşmesi, omurların birbiriyle eklem yaptıkları faset eklemlerin içe dönük dejeneratif büyümeleri, nadiren de omurgaların birbiri üzerinde kayarak omurilik kanalını daralmasına yol açan etkenlerin ortadan kaldırılması ameliyatın temelidir.