BOYUN FITIĞININ CERRAHİ TEDAVİSİ (Ameliyat)
Cerrahi tedavinin amacı; omurilik ve sinir dokusuna olan basıyı kaldırarak hastanın, ağrısının geçmesi, uyuşma-kuvvetsizlik gibi bulgulardan kurtulması sağlanır.
Cerrahi tedavi (Boyun ameliyatı) seçeneği; ameliyatsız tıbbi tedaviye yanıt alınamayan, güç kaybı olan, belirgin omurilik ve/veya sinir kökü basısı saptanan hastalara konunun uzman doktorları tarafından önerilir.
Boyun fıtığı ameliyatı, cerrahi dışı tedavilerden yanıt alamayan ya da ileri derecede fıtığı olan kişilerde çözümdür.
Boyun fıtığında aynı bel fıtığında olduğu gibi fıtıklaşma, omurlar arası disk denilen yapılardan olur. Fıtık, omuriliğe ve/veya sinir köklerine bası yapar, durumdadır.
Günümüz teknolojisinde en çok uygulanan boyun fıtığı ameliyatı yönteminin ”Servikal Mikrodiskektomi” olduğu belirtilmektedir. Bazı hastalarda mikrodiskektomi ile beraber, çıkartılan kıkırdağın yerine vücuttan alınan bir kemik veya sentetik protezler de uygulanır.
Konunun uzmanları, gelişen teknoloji ile boyun fıtığı ameliyatlarının oldukça kolaylaşmış olduğunu belirtiyorlar.
Boyun fıtığı ameliyatı yöntemlerinden Kontralateral mikro diskektomi olarak adlandırılan yöntemde boyun fıtığı temizlendikten sonra oluşan boşluğa hastanın cilt altından alınan “yağ grefti” uygulaması yapılır.
Boyun fıtığı ameliyatı kararı verilmiş bir hastada hastanın yaşı, genel durumu, fıtığın yeri ve tipi gibi faktörlere bağlı olarak en doğru yöntemi seçmek gerekir.
Boyun Fıtığında Diğer cerrahi yöntemler:
- Laser Diskektomi : Lokal anestezi altında fıtığa ısı uygulanarak küçültülmesi yöntemidir. Uygun hastalarda tercih edilebilir. Başarı oranı %40-50 dir.
- Endoskopik Diskektomi: Endoskopik olarak (ciltten mesafeye gönderilen aparat ile) fıtığın temizlenmesidir. Her bel-boyun fıtığına uygun bir yöntem değildir. Uygun hastalar seçildiği taktirde uygulanabilir. Endoskopik diskektomi yönteminin avantajı; cilt kesisi gerektirmemesi, ameliyat esnasında doku zedelenmesi daha az olduğu için hasta daha erken mobilize edilebilir.
- Nukleoplati: Skopi eşliğinde fıtığa girilerek radyofrekans ile çok az miktarda küçültülmesidir. Basit bel ve boyun fıtıklarında tercih edilebilir.
BOYUN FITIĞI AMELİYATI NE ZAMAN ZORUNLU HALE GELİR?
– Yürüme bozukluğu,
– Elden cisimleri düşürme,
– Dengesizlik,
– Gece uyandırıcı ağrı,
– Kol kaslarında erime.
Kolda güç kaybı veya yürüme bozukluğu başlamışsa, muayenede omurilik ile sinirlerine ait kayıplar da saptanmışsa, zaman kaybetmeden cerrahi tedaviye başvurmak gerekiyor.
Aşağıdaki konuları incelemek isteyebilirsiniz:
Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi