BOYUN AĞRISI TİPLERİ VE NEDENLERİ
Başlıca iki tip boyun ağrısı mevcuttur:
- Mekanik boyun ağrısı
- Omurga hastalıklarına bağlı ağrı
Mekanik Boyun Ağrısı:
En sık görülen boyun ağrısı şeklidir. Genellikle boyun bölgesini etkileyen ufak travmalar veya boyun kaslarını etkileyen ufak zedelenmeler mekanik tipli boyun ağrılarının sebebidir. Yanlış pozisyonlarda vücut duruşu (kötü duruş) bu tip ağrının başlıca nedenidir.
Bütün gün masa başında öne eğilerek bilgisayar başında çalışan kişilerde sık rastlanır.
Mekanik boyun ağrısı başa, sırta , omuzlara ve kollara yayılabilir. Genellikle ağrının gerçek bir nedeni ve yeri belirlenemez.
Omurga Hastalıklarına Bağlı Boyun Ağrıları:
- Boyun fıtığı (Servikal disk hernisi)
- Boyun omurlarında dejenerasyon ( yıpranma) (Servikal spondilozis)
- Boyun omurga kanalında daralmaya bağlı omurilik tutuluşu (Servikal spondilotik miyelopati)
- Romatizmal Hastalıklar
omurga hastalıklarına bağlı boyun ağrılarının en sık rastlanan sebeplerindendir.
Bu tip boyun ağrıları yüzde olarak mekanik boyun ağrılarına göre daha az sıklıkta görülür.
Hangi durumlarda boyun ağrısının nedeni ciddi olabilir?
- Eğer ağrı gün geçtikçe azalacağına artıyorsa
- Eğer kolda güç kaybı duyu değişikliği oluşmuşsa
- Eğer boyun kemiklerinde hassasiyet varsa
- Eğer hastada kanser, romatoid artrit gibi ciddi bir hastalık varsa
Boyun ağrılarının en sık nedeni yumuşak doku zorlanması ve kas spazmıdır.
Boyun Tutulması,Kas spazmı : Boyun ağrıları çoğunlukla kas gerginliğinden kaynaklanmaktadır. Genellikle kas gerginliği soğukta kalma, ağır yük taşıma, duruş bozukluğu ve travma sonrasında gelişmektedir. Boyun bölgesinde lokal ağrı ve tutuklukla karakterizedir. Boyun hareketleri kısıtlanır ve boyunda düzleşme gözlenir. Devamı..
Boyun fıtığı : Boyundaki omurlar arasındaki jöle kıvamındaki kıkırdak yapının içeriğinin bozulması sonucu omuriliğe doğru taşmasıdır. Büyük fıtıklar omurilikten geçen sinirlerde sıkışmaya neden olabilmektedir. Boyun ve kol ağrısının yanı sıra kolda ve elde uyuşma, güçsüzlük görülebilmektedir. İleri boyun fıtıklarında ise yürümede zorluk, idrar tutamama ve bacaklarda güçsüzlük de tabloya eşlik edebilmektedir.
Boyun kireçlenmesi : Omurgadaki kemiklerde, kıkırdak yapılardaki yıpranmayla birlikte gelişen sertleşmeye kireçlenme denir. Omurlar arasındaki disk esnekliğini kaybeder ve çöker. Omurlarda yeni kemik dokular oluşur, sinirlerin geçtiği kanallar daralır ve hareketler kısıtlanır. Devamı...
Yumuşak doku romatizması (fibromiyalji) : Boyun ağrısının en sık görülen nedenlerinden biridir. Boyun ve sırtta şiddetli ağrı, tutukluk, tüm vücutta yorgunluk, baş ağrısı, ellerde ve kollarda şişlik hissi, uyuşmalar ve vücudun bazı bölgelerinde hassasiyetle karakterize bir hastalıktır. Stres, yoğun çalışma, hava değişimlerinde ağrı şiddeti artmaktadır. Devamı..
Romatizmal hastalıklar : Ankilozan spondilit, romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklarda omurga ve kıkırdak yapılardaki bozulmalara bağlı olarak boyunda ciddi tutukluk, ağrı ve hareket kısıtlılığı gözlenmektedir.
Mekanik boyun ağrısının tedavisi; esas olan boyun hareketlerini mümkün olduğu kadar kısa bir süre içinde normal durumuna getirmektir.İlk başta boyun hareketleri aşırı derecede ağrılı olduğu için hasta boynunu hareketsiz tutmak ister. Ancak boyun kaslarının spazmını engellemek için ağrının izin verdiği miktar, derecesini sürekli artırarak doğal hareketler yapmak gerekir. Boyun Kas spazmı
Boyunluk kullanmak boyun hareketlerini kısıtlayacağı için önerilmez. Boynun normal hareketlerine en kısa sürede kavuşması ağrının kalıcı olmasını engeller. Ağrıyı azaltmak için ağrı kesiciler faydalıdır. Kas sertleşmesi belirgin olursa 4-5 gün doktorunuzun önereceği kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir.
Aşağıdaki konuları incelemek isteyebilirsiniz: