BEL FITIĞININ CERRAHİ TEDAVİSİ:
Cerrahi tedavide amaç, ağrı ve bacakta güçsüzlüğe neden olan fıtıklaşmış diskin sinire olan basısının ortadan kaldırılmasıdır. Lomber disk hernisi (bel fıtığı) olan hastaya açık diskektomi, mikrodiskektomi (mikrocerrahi) veya tam kapalı (endoskopik) diskektomi ameliyatı önerilebilmektedir.
Doğru hasta, doğru zamanda, doğru teknikle, doğru ekip tarafından, doğru ekipmanlar kullanılarak,doğru ortamda ameliyat edilirse ameliyatın başarı yüzdesi artar.
HANGİ DURUMDA BEL FITIĞI HASTASI AMELİYAT EDİLİR?
Bel fıtığı hastalarının hayatını ileri derece etkileyen ve ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen ağrı, idrar ve gaita sorunları, bacakta ve/veya ayakta kuvvet kaybı varsa ameliyat yani cerrahi tedavi söz konusu olur.
Bel fıtığı cerrahisinde her ameliyat tekniği her hasta için aynı sonucu vermeyebilir. Bel fıtığının yanı sıra dar kanal, segmental instabilite,listezis gibi omurgaya ait diğer problemler de varsa ameliyat türü değişir.
BEL FITIĞI AMELİYATI YÖNTEMLERİ HAKKINDA AÇIKLAMALAR
Bel fıtığı ameliyat teknikleri;
Mikrodiskektomi (Mikro cerrahi) : Günümüzde halen en çok kullanılan bel fıtığı ameliyat tekniği olduğu belirtilmektedir. Mikroskop kullanılarak yapılan bel fıtığı ameliyatı olup daha küçük cilt kesisi kullanılır ve daha az kas dokusu ekarte edilir. Bu da hastanın ameliyat sonrası döneminin daha rahat ve ağrısız geçmesini sağlar.Daha az kas dokusunun ekarte edilerek bel fıtığı ameliyatı yapılması demek ameliyat sonrası daha az kas spazmı, yani daha az ağrı demektir. Ameliyatda kullanılan mikroskop ise dokuların daha büyük, üç boyutlu ve çok ayrıntılı tanınmasını sağlayarak komplikasyon olasılığını azaltır.
Tam kapalı (Endoskopik) bel fıtığı ameliyatı (full endoscopic) : bel bölgesinde arkadan veya yan taraftan girilerek yapılır. Yan taraftan yapılan endoskopik girişimde bütün diğer bel fıtığı ameliyatı yöntemlerinden daha küçük bir cilt kesisi kullanılır. Son yıllarda endoskopik yöntemler tıpta çok güncel hale gelmiş ve beyin cerrahisinde de kendine önemli bir yer edinmiştir. Bel bölgesinde yan taraftan girilerek yapılan tam kapalı bel fıtığı ameliyatı (endoskopik bel fıtığı ameliyatı) 1cm.lik bir kesiden fıtıklaşmış disk alanına sokulan 4 mm.lik bir endoskop yardımıyla ekrandan cerrahi saha görülerek gerçekleştirilir. Ameliyatlar lokal ve epidural anestezi altında gerçekleştirilmektedir (Tam Endoskopik Lomber Disk Cerrahisi “Kapalı/kamera ile bel fıtığı ameliyatı”).Translaminar ve transforaminal olmak üzere iki tiptir.
Bazı hastalar her ne kadar tam kapalı bel fıtığı ameliyatı tekniği kullanılarak ameliyat olmak isteseler de, bu yöntemin uygulanabilmesi için uygunluğu sağlayan temel kriterlerin olduğunu unutmamak gerekir.
Açık diskektomi ameliyatı : genel anestezi altında, hasta yüzüstü veya diz-dirsek pozisyonunda uygulanır. Ciltte yapılan 2-4 cm.lik kesiden yapılır. Daha sonra kas dokusu sıyrılarak ekartör yerleştirilir. Omurganın arkasındaki kemik dokudan küçük bir pencere açılıp altındaki bağ dokusuna ulaşılır ve bu dokunun bazen alınarak bazen bağ dokusunda da küçük bir giriş yeri açılmasını takiben omurilik kesesi ve buradan çıkan sinir kökü görülür,hastada yakınmayı arttıran sinir köküne bası yapan fıtık parçası çıkarılır ve fıtığın oluştuğu disk mesafesine girilerek diskektomi işlemi yapılır ve kanama kontrolu yapıldıktan sonra ameliyat sonlandırılır.
Aşağıdaki bel fıtığı tedavi tekniklerini de okuyabilirsiniz:
Nukleoplasti : Skopi eşliğinde fıtığa girilerek radyofrekans ile çok az miktarda küçültülmesidir. Basit bel ve boyun fıtıklarında tercih edilebilir (İğneyle yakma yöntemi). Kanal darlığı olmayan, kopmamış fıtıkların tedavisi için uygulanabiliyor. Bel ve bacak ağrılarından yakınan, ilaç ve fizik tedaviden sonuç alamayıp henüz ameliyat aşamasına gelmemiş hastaların yararlandığı yöntem patlamış, kopmuş, omurilik kanalı içine girmiş fıtıklara uygulanmıyor.
Laser Diskektomi : Lazerle bıçaksız bel fıtığı ameliyatı her bel fıtığı vakasına uygulanmaz. Başlangıç aşamasındaki bel fıtığı hastalarına uygulanabilir. Eğer fıtık denilen yerinden kaymış kıkırdak dokusu omur ilik kanalına girmiş ise lazer tedavisi fayda etmeyecektir. Lazer ile bel fıtığı tedavisi yöntemine bel fıtığı hastalarının az bir bölümünün (%14 civarında) uygun olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Vaka seçiminde çok titiz olunması gerekir.
—————————————————————–
BEL FITIĞI AMELİYATI RİSKLERİ
Ameliyat yerindeki dokuların iltihabı, yapışıklıklar, epidural nedbe dokusu teşekkülü, dura mater denilen kalın zarın zedelenmesi gibi nisbeten basit komplikasyonların yanında,
Sinir elemanlarının, komşu yapıların, iç organların, büyük damarların zarar görmesi gibi önemli komplikasyonlar,
Ve diğer birtakım istenmeyen olaylar tıpta en ileri düzeydeki merkezler dahil olmak üzere tüm dünyada görülebilmektedir.
Anesteziye ait komplikasyonları da unutmamak gerekir.
Aşağıdaki konuları da okumak isteyebilirsiniz:
Bel fıtığının ameliyatsız tedavisi
Başarısız Bel Cerrahisi Sendromu
(Failed Back Surgery Syndrome)