Boyun fıtığı (servikal disk hernileri) hastalığında; ileri düzeyde olmayan boyun fıtıklarının tedavisinde büyük bir çoğunlukla cerrahi dışı tedavi yöntemleri (ameliyatsız tedavi) ile başarı sağlamak mümkündür. Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi; hastanın tetkikleri değerlendirilerek, hastaya cerrahi müdahele gerekmeyen durumlarda (Boyun fıtığı ileri düzeyde değilse) uygun ameliyatsız tedavi yöntem/veya yöntemleri belirlenir.
Boyun fıtıkları küçük, orta ve büyük olarak üçe ayrılırsa, genelde ilk iki düzeyde cerrahi (ameliyat) planlanmamakla beraber,boyun cerrahisi (boyun fıtığı ameliyatı) gerekliyse (Boyun fıtığı ileri düzeyde ise) bunu da geciktirmemek gerekir.
Ameliyatsız Tedavi olarak; İlaç tedavisi, hareket kısıtlaması, dinlenme, fizik tedavi programları ve boyun bölgesi kaslarında ağrılı merkezlere tetik nokta enjeksiyon tedavileri ve epidural enjeksiyonları,paravertal kas spazmının çözülmesine yönelik tedaviler (kuru iğne tedavisi), bağ ve tendonların güçlenmesine yönelik tedaviler (proloterapi ve PRP) uygulanabilir.
Boyun fıtığı tedavisi sürecinde başvurulan ameliyatsız yöntemlerden birisi; boyun kaslarının güçlendirilmesi suretiyle omurgaya binen yükün hafifletilmesine yönelik egzersizlerdir.
Bu boyun egzersizleri sayesinde boyun fıtığı ilerlemesi durdurulabilir.
Boyun fıtığı kaynaklı akut ağrıları hafifletmek için doktorunuz ağrı kesici ilaç önerebilir.
İlaçla birlikte boyun kaslarını rahatlatan kas gevşetici merhemler kullanılabilir.
Boyun bölgesine enjeksiyon uygulamaları yapılabilir.
Eğer ağrılar ilaç tedavisi ile azalmıyorsa ve boyun hareketleri kısıtlanmaya devam ediyorsa fizik tedavi seçeneği değerlendirilebilir.
Fizik tedavi ile ağrıların görüldüğü bölgeler güçlendirilir ve fıtığın sinirlere yaptığı basıncın azaltılması hedeflenir.
Boyun fıtığı kaynaklı ağrılar yalnızca boyunda değil, baskıya maruz kalan sinirlerin dağıldığı yollardaki omuz, kol, el, sırt bölgelerinde de görülebilir.
Hatta baş ağrısı, çene eklemi ağrıları görülebilir.
Yoğun kas spazmı fıtığın olmadığı aralıklarda bulunan sinirlerin sıkışmasına sebep olabilir.
Sinir üzerindeki baskı ise el ve kolda güç kaybı, uyuşma, karıncalanmalara neden olabilir.
Paravertebral kas spazmını çözmede ve kas kısalığını gidermede kuru iğne tedavisi başarılıdır.
Bağ ve tendonların güçlendirilmesi için proloterapi ve PRP uygulamaları faydalıdır.
Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi sürecinde,hastanın durumuna ve boyun fıtığının seviyesine göre yukarıda belirtilen ameliyatsız tedavi yöntemleri kombine edilerek uygulanabilir.
Aşağıdaki konuları incelemek isterseniz tıklayınız: